{ "title": "Travma", "image": "https://www.travma.gen.tr/images/travma(1).jpg", "date": "21.01.2024 06:37:37", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Travma, kelimesi psikoloji ve tıp alanında çeşitli anlamlara gelebilen bir terimdir. Pek çoğu ciddi olan ve genellikle vücuttaki bir organın kopması gibi bedende hasar oluşturan, fizyolojik veya ruhsal yaralanmalara travma denir. Yaşanan bir patlama sonucunda vücutta oluşan fizyolojik hasarlara patlama travması denilmektedir. Ağır bir nesne veya dışarıdan gerçekleşen saldırılar sonucu oluşan fiziksel hasar künt travma olarak adlandırılır. Herhangi bir şey nedeniyle delinmiş olan deri veya dokudaki fizyolojik hasara penetran travma denilir. Çoğunlukla aşırı stres ve kaygı duymaya sebep olan ve yaşamı tehdit eden durumlarda ortaya çıkan ruhsal veya duygusal hasara psikolojik travma adı verilir. Yaşlılarda görülen travmalara geriatrik; çocuklarda görülen travmalara ise pediatrik travma adı verilir. Ayrıca stres düzeyini arttıran olaylara da travma adı verilmektedir. Fakat böyle bilinmesine karşın, travmanın asıl anlamı, ani ve beklenmedik bir şekilde oluşan, kişiye panik ve kaygı yaratan olayların geneline verilen isimdir.

Travmatik Yaşantı Olarak Nelere Denilebilir?

Kişide eğer gerçek bir hayati tehditle karşılaştığı algısıyla başbaşaysa, fiziksel veya ruhsal bir zararla karşılaşmışsa ya da tanık olmuşsa, bu karşılaşma anında ise aşı korku, panik, kaygı hissetmişse bu durum travmatik bir yaşantı olarak adlandırılabilmektedir.

Bu tür durumlarda genellikle kişide güveni kötüye kullanma, çaresizlik, acı, kafa bulanıklığı veya kayıp gibi hisler uyanmaktadır. Bu fazlasıyla geniş olan travma teriminin içerisinde tek seferlik olaylar (Kazalar, depremler, sel, ölümler, ameliyatlar) olduğu gibi, çoğunlukla tekrardan süregelen olaylarda (İstismarlar, tecavüz veya tacizler, savaşlar, şiddete dayalı aile vs.) olabilmektedir.

Travma Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Aslında travma yaşayan her insanın tedavi olması gerekmez. Normal olan durum, zaman geçtikçe aile, arkadaş ve çevrenin etkisiyle travmanın etkilerinin aşılmasıdır. Fakat bazen herkes için bu durum aynı olmayabilir. Eğer travma yaşayan bir kimsenin yaşam düzeni bozulmaya başladıysa, iş gücü kayıpları meydana geldiyse, beraberinde depresyon görülmeye başlandıysa ve kişi hayatını devam ettiremeyecek duruma kadar ulaştı ise profesyonel psikolog veya psikiyatr yardımı almak gereklidir.

Travma Tedavi Yolları Nelerdir?

" } ] }