{ "title": "Travma Sonrası Stres Bozukluğu", "image": "https://www.travma.gen.tr/images/travma-sonrasi-psikolojik-bozukluk.jpg", "date": "21.01.2024 02:45:44", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Birçok kişi hayatının herhangi bir döneminde sevilen birinin kaybı, ölüm, ciddi hastalıklar, kazalar, doğal afet veya darbe gibi travmatik olaylar ile karşılaşmış veya yaşamıştır. Zaman içerisinde bu yas dönemi geçer, acı azalabilir ve hayat normal seyrine dönebilir. Çoğu insan bu travmatik olayları yardım almadan atlatabilir. Fakat bazı insanlar bu kadar şanslı olmayabilir. Bu travmatik olayların aylar hatta yıllar geçse bile üzerinden etkisini atamayabilirler. Travma sonrasında aşırı kaygı ve stres duymaya devam edebilir ve hatta depresyon geçirebilirler.

Kişiyi aşırı derecede korkutan, dehşetler içerisinde bırakan, çaresizlik yaratan çoğunlukla beklenmedik bir şekilde gerçekleşen olayların kişilerde meydana getirdiği psikolojik etkiler ruhsal travma olarak adlandırılabilir. Asıl olarak kişiyi üzüntü ve çaresizliğe sürükleyen birçok olay varken, bunların hepsi ruhsal travma olarak sayılmaz.

Peki Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu hastalığı post travma stres bozukluğu olarak da adlandırılabilir. İlk defa 1. Dünya Savaşı sonrasında tanınmaya başlanmıştır. Özellikle Vietnam'dan dönen Amerikalı birçok askerde bu durumun görülmesi doktorları harekete geçirerek ayrıntılı şekilde araştırılmasına neden olmuştur. Bu sayede çoğu filme ve kitaba olan Travma Sonrası Stres Bozukluğu, psikiyatrik bir hastalık olarak literatürlere resmi olarak geçmiş oldu.

Travmalar insanlarda yoğun olarak karamsar duygulara sebep olurlar. Birçok insanın yaşanılan olay ne olursa olsun travma sonrasında korku, çaresizlik, mutsuzluk, uykusuzluk çekmesi, kaygı duyması normal görülmektedir. Fakat bu belirtiler birkaç gün, birkaç haftaya veya en fazla birkaç aya kadar yardım görmeye gerek duymadan kendiliğinden geçmektedir. Travma Sonrası Stres Bozukluğunda ise bu belirtiler daha yoğun yaşanmakta ve hatta yıllarca devam etmektedir. Bazen olayın üzerinden haftalar geçtikten sonra belirtiler başlayabilir. Örnek vermek olursa, 2. Dünya Savaşı'nda gazi olan ve şu anda 80 yaşında olan bazı kişilerde bile hala Travma Sonrası Stres Bozukluğu etkileri devam etmektedir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Olur?
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Bazı kişiler travmayı en az etkilerle atlatabilirken, bazı kişilerde ise ciddi iş gücü ve ruhsal sağlık kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle Travma Sonrası Stres Bozukluğu'nda kişiye özel tedavi planlanması gerekmektedir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu hastalığında ilaçlar ve psikoterapiler en etkili tedavi yöntemleridir. Travmadan az etkilenen kişilere psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından bilgilendirme sağlanmaktadır.

Travmadan etkilenen, ciddi belirtiler yaşayan fakat buna rağmen hayatını devam ettirebilenlere psikolog ve/veya psikiyatr tarafından kısa psikolojik tedavi uygulamaları, kısa süreli ilaç kullanımları sağlanmaktadır.

Travma nedeniyle hayatı ciddi miktarda etkilenen, ağır belirtileri olan ve hayatını devam ettiremeyenlere ise psikolog ve/veya psikiyatr tarafından daha yoğun psikoterapiler ve ilaç tedavileri sağlanır. Gerekli görülürse hastaneye yatış verilir.

İyileşmenin önünde en büyük engeller olan;
Gibi sorunlar aşıldığı zaman kişilerde iyileşme sağlanabilmektedir.
" } ] }