{ "title": "Ruhsal Travma", "image": "https://www.travma.gen.tr/images/ruhsal-travma.jpg", "date": "20.01.2024 08:05:07", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Ruhsal Travma, kişinin yaşamsal bütünlüğünü fiziksel ve bedensel olarak tehdit eden dehşet, korku, çaresizlik, utanç gibi duygulara neden olan ve kişinin duygusal çöküntüsüne sebep olan durum ve davranışların bütününe travma adı verilir. Taciz, tecavüz, gasp olayları, çocukluktan beri gelen sevgisizlik, doğal afetler, trafik kazaları, ölüm ve intihar, savaş gibi olayların hepsi ruhsal travma kapsamına girmektedir. İnsanlar genellikle bilineni bilinmeyene tercih eder. Yani gelecek olayları düşünme, kontrol etme ve bu olaylar ile başa çıkma isteği insanların tercih ettiği düşüncelerdir. İşte travma olayları sonrası kişi kontrol ve düşünme mekanizmalarını doğru şekilde kullanamaz hale gelir. Kişinin hayatında ani olarak gelişen olaylar kişide duygu-durum bozukluğuna neden olabilmektedir. Kişide ruhsal travma öncesi akut stres bozukluğu ve travma sonrasında da travma sonrası stres bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

Ruhsal travmaya neden olan olaylar

Özellikle toplumumuz içinde oldukça yaygın olan ruhsal travmalar şunlardır:
Kişi bu travmatik olayları doğrudan yaşayabilir, olaya tanık olabilir veya bunun haberini alıp etkilenir. Ancak bu olayı yaşayan kişi de daha kötü sonuçlar doğurmaktadır.

Ruhsal travma sonrası ortaya çıkabilecek belirtileri nelerdir?
Ruhsal travma tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi için genellikle kişiler zamana bırakmayı tercih eder. Ancak kimi ruhsal travma sonucu zaman pek de İlaç olmayabilir. Kişi unutmaya çalıştıkça daha çok olayı hatırlar. Kişi geçmişte yaşadığı olayı ilk başlarda pek önemsemez. Ancak daha sonra bir nesne ile bu travma tetiklenebilir. Örneğin kişi geçmişinde bir cinsel taciz yaşamış ise bu gelecekte bir cinsel işlev sorunu olarak tekrar yaşayabilir. Ayrıca ruhsal travma sonrası sosyal destek de oldukça önemlidir. Kişinin güven duygusunun sağlanması, kişiye yalnız olmadığını göstermek oldukça önemlidir.

Ayrıca kişide travma sonrası stres bozukluğu da çok şiddetli şekilde görülebilir. Kişide güven ve stres bozukluğu oluşur. Bu gibi durumlarda eğer travma uzun bir süre devam ediyorsa kişi psikolojik destek almalıdır. Bazı terapi yöntemleri ve depresyon ilaçları ile terapi uygulanabilir. EMDR ve bilinçaltı psikoterapi yöntemleri ile tedavi uygulanır. Bu tedavilerde amaç kişinin ay ile başa çıkmasını sağlamaktır.
" } ] }