{ "title": "Psikolojik Travma", "image": "https://www.travma.gen.tr/images/psikolojik-travma.jpg", "date": "20.01.2024 09:26:42", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Psikolojik Travma, psikolojik travma insanların hayatını ve vücut bütünlüğünü veya ruhsal dengesini bozan ve duygusal anlamda tek başına üstesinden gelemediği olaylar karşısında yaşadığı bir olaydır.

Bazen kişiler başından geçen olayların yarattığı stresle dayanabilme gücünü aştığında psikolojik travmalar ortaya çıkar. Travma aslında kişisel bir deyimdir. Çünkü yaşanan olay veya olaylar kişinin hayatını, duygularını ve düşüncelerini ne kadar olumsuz etkilediğiyle alakalı bir durumdur. Yaşanan olaylar bazı kişileri derinden etkilerken bazı bazı kişileri de daha az etkiler bu nedenle de yaşanan olayların travmatik olup olmadığını araştırmak gerekir. Daha doğrusu bu olayın kişiyi duygusal anlamda nasıl etkilediğine bakılması gerekmektedir.

Psikolojik Travmaya neden olan olaylar; bu durum genellikle aile şiddet, cinsel istismar, hayatı tehdit edecek bir hastalığa yakalanmak, işkence, doğal afetler, trafik kazaları, saldırıya uğramak veya saldırıya uğrayan birini görmek, çok sevdiği bir yakınını kaybetmek, işsiz kalmak, ayrılık ve boşanma, terör olayları gibi.

Psilolojik Travma sonrası yaşananlar; psikolojik travma sonrası yaşananları da üç grupta inceleyebiliriz. Bunlar duygusal açıdan verilen tepkiler, fiziksel açıdan verilen tepkiler ve davranışsal tepkilerdir.

Duygusal tepkiler; bunlar üzüntü, öfke, suçluluk, korku, aşırı sinirlilik, umutsuzluk, karamsarlık, endişe ve çaresizlik gibi tepkilerdir.

Çocuklarda ise bu durum genellikle endişe ve korku şeklinde kendini belli eder. Çocuklar genelde ailesinden ayrılıp yalnız kalmaktan ve ölümden korkarlar.

Fiziksel tepkiler; psikolojik travmadan sonra fiziksel tepkiler ise baş ağrısı, mide bulantısı, göğüste ağrı hissi, kalp sıkışması, iştahsızlık veya çok yemek yeme, nefes darlığı, sürekli yorgunluk ve uyku hali gibi sebeplerde bedenimizin psikolojik travma karşısında bir çeşit kendini gösterme halidir.

Davranışsal tepkiler; psikolojik tavma sonucu yaşanan davranışsal tepkiler ise uyku problemleri, sosyal çevreden uzaklaşma, alkol ve madde kullanımı, yeme problemleri, içe kapanma, konuşmama, dikkat problemleri yaşanmaktadır.

Psikolojik Travmanın Tedavisi; psikolojik travma yaşayan kişilerin bu durumu ister fiziksel isterse duygusal olsun onlar için güvenli bir ortam yaratılmalı, seçimlerine izin verilmeli gerekirse desteklenmeli, psikolojik travmaya sebep olan olayları konuşup dertleşebilmelerine yardımcı olunmalıdır.

Psikolojik travma belirtisi gösteren kişileri gerekli yardımı alabilecekleri bir uzmana veya kuruma götürülmelidir. Psikolojik travma yaşayan kişilerin Uzman bir doktor sayesinde ilaç tedavisine mi yoksa psikoterapiye mi ihtiyacı olduğuna karar verir ve kişiye uygun olan tedavi yöntemi uygulanır.
" } ] }