{ "title": "Kafa Travması", "image": "https://www.travma.gen.tr/images/kafa-travmasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:37:34", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Kafa Travması, Kafa travması günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Kafa travmasında erken teşhisin önemi çoktur travmanın vücuda vereceği zararların önlenmesi önlenir veya en aza indirilebilir. Aksi taktirde vücutta geriye dönülmeyen hasarlar bırakabilir. Kafa travması kafatası, beyin, kafa derisi ve başın iç kısmında yatan doku, kan damarlarının darbe alması, yaralanması gibi geniş bir alanı ifade etmektedir.

Kafada travması belirtisi: Kafa, yüz derileri vücudun diğer yerlerin derisine göre daha hassastır. Kafa derisinde çok fazla kan damarlarının bulunması nedeniyle kafaya gelen bir ufak darbede meydana gelen küçük bir kesik çok büyük kanamaya neden olabilir. Kanama sonunda kafa derisinin altına kan toplanabilir şişebilir bu durum çok tehlike arz etmez zaman içerisinde geçebilir. Fakat daha derin kafatası içinde alınan darbeler tehlike arz edebilir, travmaya neden olabilir.
Kafa travması neden ciddiye alınmalı: Kafa travmasında kafa tasında kırıklar meydana gelmiş olabilir.

Kafa tasında meydana gelen kırıkların göz çevresine kadar gelmesi göz çanağına ve göz organlarına zarar verir ve sonucu görme kaybına neden olur ve buna bağlı kulak çevresine kadar gelen kırıklar kulağa zarar verir işitme kaybı olur.

Kafaya alınan darbede kafa tasında çökme meydana gelirse bu çökmenin etkisi kırıkların beyne zarar verebilir bunun için ameliyat edilip kırıkların kaldırılması gerekir. Bu kafatası kırık çok parçalı ve yerine konmayacak şekilde ise kemik unuyla yapılan kapak veya metal kapak yapılması gerekebilir.

Kafatası kırıkları ameliyatında kafatası tamamen açıldığı için beyin zarları açığa çıkmış olacaktır. Açıkta kalan beyin zarı mikrop kapabilir ve bu durumdan dolayı menenjit hastalığına yakalanma riski artar her an menenjit olabilir. Bu nedenden dolayı kafatası travmalarının her çeşidi çok önemlidir.

Kafatası travmasında en tehlikeli olanı beynin hasar alması travma nedeni ile beyin ne kadar zarar gördüğü belirlenir. Kafatası travması miktarına göre beyin zarı arasında kanamaya neden olur veya beyin içerisinde bulunan damarların yırtılması beyin kanamasına neden olur.

Travma sonu beyinde ödem olması: Travmadan sonra en sık görülen rahatsızlık beyin ödemidir. Ödem alınan darbe sonu hücrelerin veya ince damarların yaralanması beyin hücreleri arasında boşluk kalmayacak şekilde sıvı toplar ve ödem olur bu durum beyin için çok tehlikeli bir durum olur. Bütün vücudu beyin yönettiği için beyin içindeki ödem şişmesi yaşamsal hücrelerin sıkışıp zarar görmesine neden olur. Bu durum yaşamsal fonksiyonları etkiler.
" } ] }