{ "title": "Beyin Travması", "image": "https://www.travma.gen.tr/images/beyin-travmasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:16:57", "author": "ıbrahim yüceol", "article": [ { "article": "
Beyin travması; kafatasının sarsılması, zedelenmesi veya kırılmasında oluşan beyin dokularında görülen ciddi zedelenme ve alınan darbelere beyin travması denir. Beyin travması genellikle trafik kazalarında kazazedelerin en çok karşı karşıya kaldığı travmalardandır, beyin travması. Baş kısmında oluşabilecek en ufak bir çarpma veya alınan darbe beyin fonksiyonlarına zarar vererek beyin travmasını gösterebilir. Beyin travmasında beyin fonksiyonları öldüğü için sinir hücreleri ölmesiyle birlikte, beyinde oluşan yüksek basınçla birlikte bilinç kaybı da oluşur. Beyin travmasında oluşan yüksek basınç ve kafa tasında oluşan kemiklerin zarar görmesiyle birlikte, saat nabız yavaşlaması, bulantı, kusma, beyin travmasına bağlı olarak iç kanama oluşabilir. Beyin travması çok ciddi bir durumdur. Beyin travmasında geçirilen ani şokla birlikte, beyin travması geçiren kişi en az 48 zihni kapalı olur ve bilinç kaybı yaşar. Oluşan beyin travmalarında zihnin açık ve kapalı olma durumuna göre gösterilen faaliyetler değişir. Beyin travmasında oluşan kişinin zihni açıksa, kafatasında kırılmalar oluşur, kapalı bir zihinde kafatası kırılmaları oluşmadan sadece beyin travması geçirilir. Beyin travmalarında en çok motor kazalarında şiddetli beyin kemiklerinin çatlaması görülür. 60 yaş üstü kişilerde beyin travması daha çok karşılaşıla durumdur. Beyin travması geçiren kişinin mutlaka bireysel terapi almalıdır. Bireysel tedaviyle birlikte psikolojik ve nöroloji uzmanıyla görüşülmesinde fayda olacaktır.

Beyin travması tedavisi; beyin travmasının geçiş süresi ve tedavisi biraz hastanın durumuna ve yapısına bağlıdır. Bu süreç 1 yıl ve daha fazla sürebilir. Beyin travmasının tedavisi için yapılan tek şey beyin ve kafa taşı basınçın düzenli bir şekilde kontrol altında olması gerekir. Beyin cerahı ve psikolog eşliğinde bu süreci sabırla geçirmek gerekir. Beyin travması tedavisinde oluşan çok sorunları ve konuşma geriliği görülür. Oluşabilecek geçici kekemelik gibi dil sıkıntıları oluşur. Bu sıkıntılar için psikolog eşliğinde terapi yapmak ve düzenli kontroller yaptırmak beyin travması için yapılan tedavi yöntemleridir.
" } ] }