{ "title": "Bebeklerde Kafa Travması", "image": "https://www.travma.gen.tr/images/bebeklerde-kafa-travmasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:48:55", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Bebeklerde kafa travması: Her insanda görülen kafa travması çok risklidir. Fakat bebeklerin kafa yapısı henüz gelişmediği için çok daha bir risk taşır. O yüzden bebeklerin başında bulunan bıngıldağına çok dikkat edilmelidir. Herhangi bir temas da hemen zarar görebilir. Yeni doğan bebeklerin başına aldığı darbe çok sert değilse herhangi bir risk taşımaz. Bebeğin kafatası içerisinde bulunan beyni, koruyucu bir zar ile bıngıldak bölümünü koruma altına almıştır. Bıngıldak genellikle çok hassas en ufak bir temas da zarar görüleceği sanılır fakat aksine koruyu bir zar ile korunduğu için çok da hassas değildir.

1-2 yaştan küçük çocuklar kafalarına herhangi sert bir temas aldığı zaman hayati risk taşır. Bebeklerde görülen kafa travmalar sonucunda epileptik nöbetler, gelişme geriliği, felç kalma, cildinde morluk oluşması gibi ciddi boyuttaki rahatsızlıklara yol açabilir. O yüzden bebeklerin kafasına oldukça dikkat edilmelidir.

Bebeklerde kafa travması sonucunda gözlerinde kaymada oluşabilir. Bu kayma travma şiddetli ise kalıcı olan gözlerde kalabilir. Göz kayması görüldüğü zaman hemen doktora başvurulmalı ve tedavi altına alınmalıdır. Kafa travması sonrasında şiddetli kusmalara görülebilir. Kusması kafa travmasının şiddetini azaltır. Kafa travması sonrasında kusma, bilinç kaybı ve hareketlerde anormallik görüldüğü zaman travma ciddi bir boyutta olduğu tespit edilir. Bu gibi durumda bebeğin dilinin içerisinde kaçamamasını engellemek lazım. Hemen bebeğin başı öne doğru tutularak dilin kaçması engellenir.

Kafa travması sonucunda beyin kanaması görülüyorsa ise bebeğin hayatı ölüm ile sonuçlanabilir. O yüzden erken teşhis yapılmalıdır ve kontrol altında tutulmalıdır. Bebeklerde görülen kafa travmasının evde bir tedavisi yoktur. Hayati risk taşıyan bir durum olduğun için doktora başvurulmalıdır ve doktor kontrolü altında tedavi edilmelidir. Bebeklerin kafa yapısı gelişmediği için ameliyat çok önerilmez.

" } ] }